Руска делегация заминава за Судан, предлага оръжия в замяна на база в Червено море

Кремъл подкрепя и двете страни в гражданската война в третата по големина държава в Африка

28.05.2024 | 08:10 Редактор: Искра Ангелова
Руска делегация заминава за Судан, предлага оръжия в замяна на база в Червено море

Русия е предложила оръжия на Судан в замяна на база в Червено море, като делегация ще пътува още тази седмица. Това съобщи вестник "Таймс", позовавайки се на судански генерал.

Кремъл подкрепя и двете страни в гражданската война в Судан, за да постигне амбицията си за военна база, пише "Таймс".

"Москва се е съгласила да достави оръжие на държавната армия на Судан в замяна на база по един от най-натоварените морски маршрути в света, като същевременно продължава да снабдява и враговете ѝ чрез прокремълски наемници. Делегация ще пътува до Русия тази седмица, за да финализира споразумение за жизненоважни оръжия и боеприпаси", споделя помощник-главнокомандващият на суданските въоръжени сили генерал Ясер ал-Ата.

Сделката отразява мащаба на чуждестранната намеса в 13-месечния конфликт, който тласна населението на Судан до ръба на глада. Стратегическата печалба за Русия ще разпали опасенията на Запада относно нарастващото влияние на Москва в Африка.

Судан, третата по големина държава в Африка, се намира на пресечната точка на Индийския океан, Африканския рог и арабския свят. Ал-Ата уточнява, че новият руски обект ще бъде по-скоро логистичен център, а не военна база в класическия смисъл на термина и че не трябва да има възражения срещу това, информира БНР.

Войната в Судан избухна през 2023 година и се изчислява, че може би вече има 150 000 жертви. Русия отдавна желае преден пост в Червено море за своя флот и бе подписала споразумение за откриването на такъв с Омар ал Башир, бивш диктатор на Судан. Той обаче беше свален от власт при народното въстание през 2019 година и базата така и не беше отворена. Русия гледа на Африка като на слабо място за Запада, което се опитва да използва. Наемници от "Вагнер" действат в Африка от близо десетилетие и засилиха операциите си там, след като бяха прогонени от Украйна след неуспешен бунт миналата година, пише "Таймс".

Снимка: БГНЕС