Гръцките кораби контролират 20% от световния морски транспорт

Над 5500 кораба принадлежат на гръцки корабни магнати 

28.05.2024 | 07:02 Редактор: Тодор Петров
Гръцките кораби контролират 20% от световния морски транспорт

С повече от 5500 кораба гръцките корабни магнати контролират над 20% от световния морски транспорт, което прави страната най-голямата корабна сила в света. Според годишния доклад на Гръцкия съюз на корабособствениците (HSE), повече от 60% от корабоплаването, контролирано от ЕС, принадлежи на Гърция, докато корабоплаването допринася най-много за икономическата сигурност на Европейския съюз и за постигането на своите климатични цели.

Флотът, притежаван от Гърция, непрекъснато се разраства и обновява, като същевременно е енергийно ефективен и оборудван с най-съвременни екологични системи. Той е най-големият флот, способен да използва алтернативни горива в света, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

"Hellenic Shipping продължава да създава, развива, инвестира, ръководи, с вяра и чест в нашето мореплаване и нашата традиция в корабоплаването. Винаги добър играч", подчертава председателят на Съюза на гръцките корабособственици Мелина Травлу.

Гръцкият търговски флот е най-големият в света и показва стабилен растеж. Всъщност през последното десетилетие общият капацитет на гръцкия търговски флот, състоящ се от 5543 кораба, се е увеличил с 53,5%.

Флотът, притежаван от Гърция, също е най-големият международен търговец в света, превозвайки товари между трети страни с над 98% от капацитета си. Тази характеристика на гръцкото корабоплаване, заедно с цялостния транспортен капацитет, който притежава, го правят абсолютно необходим за световната търговия. Според последните данни има приблизително 4700 компании в сектора на танкерите, притежаващи средно по 3,6 кораба, и близо 2500 собственици на кораби за сухи насипни товари със средно 5 кораба под техен контрол.

Днес поръчаните гръцки кораби възлизат на 384, с общ капацитет от 34 милиона dwt, отбелязвайки значително увеличение в сравнение с предходни години.

Спрямо 2023 г. поръчаните кораби през 2024 г. са с 60% повече като брой и със 79% повече като тонаж, докато спрямо 2021 г. те са почти 4 пъти повече като брой и над 2 пъти като капацитет. Средният тонаж на гръцки кораб, който се строи днес, е 88 748 dwt в сравнение с 62 237 dwt за световния флот.

Снимка: БГНЕС