Хиляди украинци искат да сменят затворническата униформа с военна

Има редица условия, които трябва да бъдат изпълнени

26.05.2024 | 15:14 Редактор: Тодор Петров
Хиляди украинци искат да сменят затворническата униформа с военна

Множество мъже в Украйна искат да сменят затворническите униформи с военни. Тази възможност съществува след приемането от украинския парламент на закон, който позволява на затворниците да кандидатстват за служба в армията.

Има редица условия, които трябва да бъдат изпълнени. На първо място - присъдата не трябва да бъде по-дълга от три години. Военнопрестъпниците, убийците и сексуалните престъпници са изключени от потенциалния военен контингент. Същото важи и за осъдените за тероризъм, престъпления срещу националната сигурност, съдействие или опит за убийство на полицаи или военни.

За малцина обаче мотивацията да се запишат в армията е да излязат на свобода, казва АРД Олег Цвили, ръководител на неправителствена организация, която се застъпва за правата на затворниците. Повечето са подали молби за амнистия още в първите дни след нахлуването на Русия, но тя им е била отказана, посочва още Цвили.

След като са излежали присъдите си обаче, те са отишли в армията, където се сражават и до днес. Мнозина са дали живота си на фронта.

Дали съответният затворник има право да постъпи в украинската армия, се решава от съд, който не отменя присъдата, а я заменя с условна. Военните на свой ред не са длъжни да приемат бивши затворници - не всички командири искат такива, обясни наскоро украинският министър на правосъдието Денис Малюска.

В същото време все по-малко украинци имат желание да постъпят в армията и да заменят изтощените и често многократно ранявани войници, някои от които са на служба повече от две години, пише DW.

Нежеланието за мобилизация има много причини: неуредената от държавата демобилизация, липсващите оръжия и оборудване на фронта, случаите на корупция в армията, както и страхът от смърт, раняване или осакатяване.

От 20-те хиляди затворници, които могат да бъдат мобилизирани, до момента заявки са подали цели 3000, пише АРД, позовавайки се данни на правосъдното министерство.

Снимка: БГНЕС