Защо палестинците се борят да бъде призната тяхната държава?

Вече по-голямата част от страните по света признават палестинска държава

25.05.2024 | 19:47 Редактор: Деси Николова
Защо палестинците се борят да бъде призната тяхната държава?

Ирландия, Норвегия и Испания заявиха, че ще признаят Палестина за държава в нарушение на консенсуса в Западна Европа и САЩ, че палестинците трябва да постигнат държавност чрез преговори с Израел.

Вече по-голямата част от страните по света - около 140 - признават палестинска държава. Декларациите имат символична стойност за палестинците и служат за дипломатическо противопоставяне на Израел. Те не означават, че палестинците имат държава в пълния смисъл на думата, обяснява Bloomberg.

Съгласно Конвенцията от Монтевидео от 1933 г., която установява традиционното определение за държава в рамките на международното право, такава структура трябва да отговаря на четири квалификации. Западният бряг и Ивицата Газа отговарят на първото – постоянно население – но не съвсем на останалите три: правителство, определени териториални граници и способност за сключване на споразумения.

В рамките на мирните споразумения от началото на 90-те години между Израел и Организацията за освобождение на Палестина (ООП), структура, наречена Палестинска администрация, получи право за ограничено палестинско самоуправление, но никога не е имала контрол над целия Западен бряг. През 2007 г. тя загуби изцяло контрола над Ивицата Газа от ислямистката групировка "Хамас“. Оттогава на практика съществуват две палестински управляващи структури. А Израел  продължава да контролират въздушното пространство и морските граници на Газа.

Споразуменията задължават двете страни да преговарят за трайно уреждане на конфликта, което широко се разбира като създаване на палестинска държава наред с Израел. Териториалните граници трябваше да бъдат взаимно договорени. Междувременно споразуменията ограничават способността на палестинците да сключват сделки с други държави в икономическата, културната, научната и образователната сфера.

Като оставим настрана международното право, това, което палестинците искат, е да управляват собствената си съдба. За да се постигне това, са необходими повече от декларации. Това изисква израелците да се откажат от контрола върху немалка част от Западния бряг и Ивицата Газа.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС