Афганистан привлича туристи с опасния си чар

Афганистанците се учат как да общуват с екскурзиантите

25.05.2024 | 17:35 Редактор: Деси Николова
Афганистан привлича туристи с опасния си чар

Ужасяващите кадри бяха разпространени в социалните мрежи. На тях се вижда как мъже пренасят мъртъв мъж към линейка, а под него има цяла локва кръв. Това се случи, след като в центъра на град Бамян в Афганистан въоръжен мъж откри стрелба. Загинаха трима туристи от Испания и трима афганистанци. Ранени бяха още четирима чужденци и трима местни.

Британецът Джо Шефър е очевидец на станалото, разказва АРД. Той разказва, че въоръженото нападение е станало на пазара в Бамян. Джо Шефър е предприемач, който работи в областта на туризма и организира пътувания до Афганистан.

Тези места са популярни сред туристите, защото са в близост до мястото, където се издигаха гигантските статуи на Буда, обяснява АРД. През март 2001 година те бяха взривени от талибаните пред ужасените погледи на целия свят.

"Чужденците, които идват тук на екскурзия, успяват да видят само останките от статуите. Но все повече хора избират Афганистан като туристическа дестинация, пише АРД. Преди две години туристите са били малко над 2000 души, а през 2023 година - 7000. Очаква се през 2024 да има още по-голям брой посетители. Хората, които избират Афганистан като туристическа цел, най-вероятно са привлечени от неизвестното и желание за приключения.

"Афганистан от стотици години привлича туристите, но дълго време се смяташе за "забранена" дестинация, до която е невъзможно да се стигне. Сега отново може да се идва и затова страната привлича много хора", смята британецът Шефър, цитиран от DW.

Правителството в Кабул приветства развитието на туризма, има дори назначен заместник-министър, който отговаря за тази сфера, пише АРД. В някои училища има и курсове, където младите афганистанци ги подготвят за общуване с туристи. И въпреки че в Афганистан хората се възхищават на туристите, повечето западни правителства и сега не съветват гражданите си да предприемат подобни екскурзии.

Снимка: БГНЕС