Гърция притежава 15% от най-чистите плажове в света

Южната ни съседка е на второ място в класация от 51 държави със "Син флаг"

25.05.2024 | 08:20 Редактор: Тодор Петров
Гърция притежава 15% от най-чистите плажове в света

Гърция притежава 15% от най-чистите плажове w света, отличени с т.нар. "Син флаг". Южната ни съседка се нарежда на престижното второ място в класацията от 51 държави. Първа е Испания, а България е на 27-о място с 22 плажа със "Син флаг", съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция - Силвия Станчева.

Общо 625 плажа на Гърция получават престижната награда "Син флаг". Най-голям брой от чистите плажове в южната ни съседка се намират на предпочитания от българските туристи полуостров Халкидики. 

104 плажни ивици, екологично чисти, се намират в северната част на Гърция - с почетен знак са 10 плажа в Кавала, два в Александруполис, до Комотини - 4 плажа, и още толкова до Ксанти. От островите най-много награди са за плажовете на остров Крит, който и по територия е най-големият гръцки остров.

Остров Корфу има 22 награди за чисти плажове, докато в област Атика те са 17. Остров Кефалония също не отстъпва с 16 "сини флага".

Наградата  "син флаг "се присъжда на плажове, които поддържат строги екологични критерии, като отговарят на всички изисквания за безопасност и достъпност.

Снимка: БГНЕС