Климатичните промени разширяват обхвата на тропическите болести

Най-бедните слоеве от населението ще бъдат най-засегнати

23.05.2024 | 11:46 Редактор: Искра Ангелова
Климатичните промени разширяват обхвата на тропическите болести

Световната здравна организация (СЗО) и глобалната медицинска инициатива Reaching the Last Mile предупреждават, че заради повишението на температурите тропическите болести ще разширят географията си. Това ще окаже сериозно влияние на здравето на хората. Учените алармират, че става въпрос за малария, вирусна треска денга, трахома и много други.

Една от причините е разширяването на географския обхват на векторите на инфекциите, по-специално на тези, разпространявани от комарите.

"Този ​​важен и навременен преглед разкрива тревожни тенденции и е призив за спешни действия. Предаването на малария вероятно ще се измести както към полюсите, така и към по-високи височини. И комарите, които пренасят денга и чикунгуня, също се очаква да продължат да разширяват обхвата си. Ако искаме да защитим и надградим трудно спечелените победи от последните две десетилетия, сега е моментът да се мобилизираме", подчерта ръководителят на изследването и директор на Глобалната програма на СЗО за неинфекциозни болести Ибрахим Сосе Фол.

Според директора на глобалната програма за малария на СЗО - Даниел Нгамие, ефектите от изменението на климата ще засегнат най-вече най-бедните слоеве от населението, които нямат достъп до лечение.

Изследователите анализираха публикации между януари 2010 година и октомври 2023 година, заключавайки, че "действителното и потенциалното въздействие на предизвиканото от човека изменение на климата върху маларията и незаразните болести все още е слабо разбрано", пише "Фокус".

Понятието "забравени тропически болести" обединява група от заболявания, причинени от различни патогени, включително вируси, бактерии, паразити, гъбички и токсини. Те включват болестта на Шагас, Денга, Чикунгуня, проказа, бяс, хелминтиаза, предавана от почвата, ухапвания от змии, трахома и млечница. Според оценки на СЗО повече от един милиард души в света страдат от тях.

Снимка: Pixabay