Откриха черните кутии на полет QZ8501

Опашката на самолета на Air Asia е намерена на морското дъно от индонезийските екипи

07.01.2015 | 12:11 Редактор: Ирина Георгиева
Откриха черните кутии на полет QZ8501

Опашката на самолета на Air Asia е намерена на морското дъно от индонезийските екипи. Те продължават да търсят отломки от катастрофиралия на 28 декември над Яванско море самолет. В опашната част на машината се намират и черните кутии, данните от които би трябвало да хвърлят светлина върху причината за катастрофата, отнела живота на 162 души - пътници и екипаж. Това коментира шефът на операцията Бамбанг Соелистьо, съобщи БТА, позовавайки се на Reuters.

Полет QZ8501 изчезна от радарите, малко след като излетя от Индонезия за Сингапур. Въпреки мащабните издирвателни операции с помощта на няколко чуждестранни държави индонезийските власти заявиха, че поради лошото време не са постигнали големи успехи. По-рано съобщиха, че са открили пет големи отломки от самолета, без да уточнят 
какви.

На 7 януари властите в Индонезия съобщиха, че в рамките на разследването по случая са наказали отговорни служители от въздушните превози, съобщи Франс прес. 

Индонезийското транспортно министерство твърди, че самолетът на Air Asia е навлязъл без разрешение във въздушния коридор от Сурабая за Сингапур. Служител от министерството е уволнен, друг - временно отстранен от длъжност. Подобни мерки са взети срещу четирима души от управлението за въздушно движение, наказани са и двама членове на летищния персонал, информира говорителят на транспортното ведомство Хади Мустофа.

Правителството на Индонезия забрани миналата седмица на Air Asia да лети по маршрута, на който катастрофира нейната машина, до приключване на разследването. Причината - компанията е нарушила разписанието на полетите. 

Транспортното министерство в Джакарта информира на 7 януари, че ще забрани на нискотарифните авиокомпании в страната да свалят прекомерно цените - под 40% от тези на останалите. Това е част от усилията му да повиши сигурността на въздушните превози, предаде ДПА.

В океана е открито още едно тяло, съобщи ръководителят на издирвателната операция Бамбанг Соелистьо. Така потвърдените смъртни случаи при катастрофата стават 40, допълва агенцията.