Израел спря живо излъчване на "Асошиейтед прес" в Газа, иззе и оборудването

Агенцията отправи призив към властите

21.05.2024 | 18:32 Редактор: Беатрис Младжова
Израел спря живо излъчване на

Прекратена е видеовръзка на живо на американската информационна агенция "Асошиейтед прес" в Ивицата Газа след обвинения, че е нарушила новата забрана на "Ал Джазира".

"Асошиейтед прес" осъжда най-остро действията на израелското правителство за спиране на дългогодишното ни предаване на живо", се казва в изявлението на АП, която обвинява "злоупотреба" с новия израелски закон за чуждестранните телевизионни оператори, предаде АФП. Агенцията съобщи, че властите са иззели и нейната камера и оборудване за излъчване.

"Призоваваме израелските власти да ни върнат оборудването и да ни дадат възможност незабавно да възстановим прякото си предаване, за да можем да продължим да предоставяме тази важна визуална журналистика на хиляди медии по света", заяви агенцията, цитирана от БГНЕС.

Тя съобщава, че служителите са предали на АП документ, подписан от министъра на комуникациите Шломо Кархи, в който се твърди, че АП нарушава новия закон на страната за излъчване в чужбина.

В изявлението на министерството се казва, че АП редовно прави снимки на Ивицата Газа от балкона на къща в Сдерот, "включително фокусирайки се върху действията на войниците на ЦАХАЛ (армията) и тяхното местоположение".

"Въпреки че инспекторите на Министерството на комуникациите ги предупредиха, че нарушават закона и че трябва да прекратят достъпа на "Ал Джазира" до тяхното съдържание, те продължиха да го правят", пише още в изявлението.

Снимка: БГНЕС