Обвиненията срещу Нетаняху само бетонираха подкрепата на САЩ за Израел

Израелският премиер осъди гневно прокурора на МНС

21.05.2024 | 13:33 Редактор: Искра Ангелова

Американският президент остро разкритикува заповедта за арест на израелския премиер Нетаняху, поискана от Международния наказателен съд.

"Тел Авив не извършва геноцид в Газа", заяви Джо Байдън. Коментарът бе направен пред месечната сбирка за наследството на американско-еврейската общност в Белия дом.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху осъди гневно прокурора на Международния наказателен съд Карим Хан за това, че е поискал арест за него и лидерите на "Хамас", заради предполагаеми военни престъпления по време на конфликта в Газа.

Нетаняху добави, че отхвърля сравненията на "демократичен Израел" с това, което той нарича "масови убийци".

Байдън бе категоричен, че не е възможно Израел и "Хамас" да бъдат сравнявани.

"Отхвърляме искането на МНС за издаване на заповеди за арест на израелски лидери. Каквото и да означават тези заповеди, няма равнопоставеност между Израел и "Хамас". Ясно е, че Израел иска да направи всичко възможно, за да гарантира защитата на цивилното население. Нека бъда ясен - противно на обвиненията срещу Израел, отправени от Международния съд, това, което се случва, не е геноцид. Ние отхвърляме това и винаги ще подкрепяме Израел и заплахите срещу неговата сигурност", подчерта Байдън.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС