Джулиан Асанж получи право да обжалва екстрадицията си в САЩ

Съдебният състав намира дадените от американска страна гаранции по неговото дело за незадоволителни

20.05.2024 | 16:00 Редактор: Вяра Димова
Джулиан Асанж получи право да обжалва екстрадицията си в САЩ

Съдът в Лондон постанови, че основателят на сайта за разкрития "Уикилийкс" Джулиан Асандж получава право на пълно изслушване по обжалването на екстрадицията си в САЩ, тъй като съдебният състав намира дадените от американска страна гаранции по неговото дело за незадоволителни, предаде "Ройтерс".

Агенцията определя това решение като успех за 52-годишния австралийски гражданин във водените от него съдебни битки.

Срещу Асандж в САЩ са повдигнати обвинения заради предполагаем заговор за получаване и разкриване на информация за националната отбрана след публикуването на стотици хиляди изтекли поверителни документи, свързани с войните в Афганистан и Ирак.

През март Висшият съд в Лондон даде на Асандж предварително разрешение за обжалване на три основания, но в същото време предостави на американската страна възможността да даде задоволителни гаранции, че ще изключи вероятността от смъртна присъда и ще даде шанс на подсъдимия да се позовава на Първата поправка на Конституцията на САЩ по въпроса за свободата на словото по време в един бъдещ съдебен процес срещу него, припомня "Ройтерс".

След като взетото бързо решение бе обявено, двама съдии от лондонския Висш съд заявиха, че дадените от САЩ гаранции не са достатъчни и съответно се дава ход на обжалването на Асандж, информира БТА.

Снимка: БГНЕС