Подробности за смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси

Страната отмени всичките си културни мероприятия за седмица

20.05.2024 | 13:51 Редактор: Искра Ангелова

Иранският президент Ебрахим Раиси е загинал при катастрофата с хеликоптер в неделя заедно с външния си министър. Това съобщи иранската агенция Мехр, цитирана от "Ройтерс". Новината потвърди в социалните мрежи и иранският вицепрезидент. Погребението на Раиси ще е утре в Табриз.

Машината, заедно с още две други, пътувала за град Табриз, когато изчезнала от радарите. Според местни медии хеликоптерът е паднал в труднодостъпен район в Северозападен Иран. На снимки от мястото се вижда, че машината се е ударила в планински връх.

12 часа отне на спасителните екипи да достигнат до мястото на катастрофата, а рано тази сутрин иранската държавна телевизия съобщи, че сред останките на машината няма следи от живот. Първоначално властите в Техеран съобщиха, че става въпрос за "твърдо кацане" на летателния апарат. Бяха изпратени десетки спасителни екипи да я търсят. Работата им беше затруднена от гъста мъгла и падналата тъмнина.

"Пуснахме и дронове, но заради намалената видимост летателните апарати не успяха да заснемат нищо. Има три екипа със спасителни кучета на терен, които също претърсват. Надявам се да намерим нещо и то скоро", сподели спасителят от Иранския червен кръст - Хамид Монахем.

Вчера върховният лидер аятолах Али Хаменей свика Съвета за сигурност и се обърна към нацията.

"Иранци, oстанете спокойни, няма за какво да се тревожите. Няма да има големи сътресения в държавните дела", заяви той.

Ебрахим Раиси заема президентския пост от 2021 година. Той беше влиятелен политик и много анализатори го смятаха за потенциален заместник на върховния лидер. 63-годишният Раиси бе избран за президент през 2021 г. и откакто пое поста нареди затягане на нравствените закони.

При неговото управление имаше кървав отговор на антиправителствени протести и тежки ядрени преговори със световните сили, посочва Ройтерс. 85-годишният Хаменей, ментор на Раиси, има последната дума във външната политика и всички важни въпроси.

Страната отмени всичките си културни мероприятия за седмица.

Вижте повече в репортажа.


1
1 rate up comment rate down comment 1
бг смешки
преди 1 месец
като нищо е няква диверсия на американците това ! Сигнализирай за неуместен коментар