Първата жена президент на РСМ: Гордана Силяновска убедително победи Пендаровски

В новия парламент ВМРО-ДПМНЕ ще има 59 депутати

09.05.2024 | 07:12 Редактор: Елеонора Танева
Първата жена президент на РСМ: Гордана Силяновска убедително победи Пендаровски

Гордана Силяновска-Давкова ще бъде първата жена президент на Северна Македония. Тя печели 300 000 гласа повече от досегашния президент на страната Стево Пендаровски, показват данните на Държавната избирателна комисия при 96,78 процента обработени изборни протоколи.

В новия парламент партията, спечелила най-много гласове - ВМРО-ДПМНЕ ще има 59 депутати, което ѝ дава голяма сигурност, че може да състави правителство, за одобряването на което са необходими 61 депутата. Със своите 19 мандата коалицията, водена от ДСИ - „Европейски фронт” е втора политическа сила,  с един мандат по-малко - 18, е коалицията, водена от СДСМ, коалицията от албанските партии „Заслужава си” ще имат 13 депутати. "Левица", която в предишния парламент имаше двама, сега ще разполага с 6 депутати, а движението ЗНАМ, което за пръв път се явява на избори, влиза в новия парламент на Северна Македония с 5 депутати. 

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обяви изборната победа за партията, председателят на СДСМ Димитър Ковачевски заяви, че изборният резултат за до вчера управлявалата страната партия е тежък и предстоят конгрес и вътрешнопартийни избори.

И двете коалиции от албански партии отбелязаха изборна победа: Европейският фронт - заради това, че на практика е втора политическа сила в страната, а "Заслужава си” - защото се чувстват сигурни коалиционни партньори в бъдещото правителство, след като Християн Мицкоски ги посочи като предпочитани и обяви, че "ДСИ трябва да отиде в опозиция”, пише БТА.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: БГНЕС