Гордана Силяновска-Давкова води убедително на президентските избори в РСМ

Събра 63% подкрепа срещу Стево Пендаровски, който има малко над 30% при близо 49% преброени бюлетини

08.05.2024 | 22:18 Редактор: Толя Стоянова
Гордана Силяновска-Давкова води убедително на президентските избори в РСМ

Убедително на втори тур от президентските избори в Северна Македония води кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова. Разликата е над 2 към 1 в полза на Силяновска. Според първите официални резултати от Държавната избирателна комисия тя води с 63% подкрепа срещу Стево Пендаровски, издигнат от Социалдемократическия съюз, който има малко над 30% при близо 49% преброени бюлетини.

Конституционното изискване за над 40% избирателна активност на президентския вот беше изпълнено, което означава, че Северна Македония има първата жена президент.

"Детството ми мина с деца от България, учех в училище "Георги Димитров" и обичах Елин Пелин като дете", каза Силяновска, след като гласува.

Тя заяви, че поставянето на условия слага под въпрос политиката на ЕС за разширяване. Тя повтори тезата за "ветото от България". Силяновска допълни, че България трябва да помогне на РСМ да влезе в ЕС, както Швеция, Дания и Финландия са помогнали на Балтийските държави да станат членки

Проф. Гордана Силяновска-Давкова през годините е противник на Преспанското споразумение между Македония и Гърция, с което беше решен спора за името на Република Македония, а Атина подкрепи Скопие за НАТО и ЕС. Силяновска е против и Договора за приятелство с България от 2017 г. Тя се обяви срещу закона за разширяване на употребата на албанския език през 2018 г. В рамките на тазгодишната предизборна кампания твърдо следваше антибългарската политическа линия.

Тя е родена на 11 май 1953 г. в Охрид, тогавашна Югославия. През 1973 г. завършва средното си образование в столицата Скопие. През 1978 г. завършва Юридическия факултет на Скопския университет, а през 1993 г. защитава докторска степен по право в Любляна, предаде БГНЕС.

Кариерата на Силяновска в македонските институции е богата. От 1990 г. до 1992 г. е членка на конституционната комисия в македонския парламент. Член е на Венецианската комисия от 2008 г. до 2016 г. В периода 1992-1994 г. е министър без ресор в първия кабинет на Бранко Цървенковски - член на Председателството на Съюза на комунистите в Македония от 1990 г., известен със своите антибългарски възгледи.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: БГНЕС