Си Дзинпин и Вучич пишат история със златни букви в търговията, науката, технологиите

На 1 юли ще влезе в сила споразумението за свободно движение на стоки между двете страни

08.05.2024 | 19:16 Редактор: Толя Стоянова

Китайският президент Си Дзинпин започна посещението си в Белград с изявление, че стоманеното приятелство между Сърбия и Китай е пуснало по-дълбоки корени в сърцата на двата народа. Това е официална формулировка, с която Пекин и Белград описват отношенията си.

След среща със сръбския си колега Александър Вучич, Си съобщи, че на 1 юли ще влезе в сила споразумението за свободна търговия между двете страни.

По време на посещението беше подписано съвместно изявление за изграждане на китайско-сръбска общност със споделено бъдеще. Подписани са и меморандуми в инфраструктурата, търговията, науката, екологията и технологиите.

Сръбски официални лица коментираха, че споразуменията са от изключително значение и това е ден, който ще остане изписан със златни букви в историята на двустранните отношения.

"Знам какъв потенциал имаме в отношенията си. Знам какво можем да научим и да вземем като опит от нашите приятели. Благодаря безкрайно за подкрепата от председателя Си. Моля ви най-вече за аплодисменти към него. Благодаря за приятелството между Република Сърбия и Китайската Народна Република. Благодаря ви, мили хора, и още веднъж благодарност, и най-вече към председателя на КНР", заяви Вучич.