Израел дава $400 000 за главата на лидера на "Хамас"

Твърди се, че се крие под земята в Ивицата Газа

08.05.2024 | 13:12 Редактор: Искра Ангелова
Израел дава $400 000 за главата на лидера на

Израел обяви цена от 400 000 долара за главата на лидера на "Хамас". От "Фокс Нюз" твърдят, че Яхия Синвар се крие под земята в Ивицата Газа, като заложници са взети за живи щитове.

Смята се, че именно той е мозъкът зад атаката на "Хамас" от 7 октомври, при която бяха избити близо 1200 души, включително повече от 30 американци. Информацията, че Синвар се крие в тунели дълбоко под земята, беше разкрита от генерал Джак Кийн, старши стратегически анализатор за Fox News, който е бивш заместник-командир на Обединения началник-щаб на американската армия.

"Моите данни показват, че Синвар, който е главният лидер на "Хамас" в Ивицата Газа, е заобиколен от 15 до 20 заложници. Той ги използва като живи щитове за себе си и членовете на семейството си. Те вярват, че тези заложници са гаранция за неговото оцеляване. Израел е напълно прав да окаже военен натиск върху "Хамас" да освободи всички отвлечени", каза Кийн.

Тази информация съвпада с изявленията на източници, близки до израелските служби за сигурност, които потвърдиха пред "Канал 12" миналия уикенд, че израелските отбранителни сили почти са ликвидирали Синвар, който живее "назаем" и който "няма да преживее настоящите събития в Ивицата Газа."

"Изглежда, че му е особено трудно да вземе решение и да постигне споразумение за освобождаването на заложниците. Той е наясно, че това означава краят на управлението на "Хамас" в Газа. В момента, в който се съгласи с освобождаването на заложниците, той ще загуби най-важния билет за оцеляването си", казаха източници, близки до израелските служби за сигурност, пише "Труд".

Използването на заложници като жива стръв е против хуманитарното право. Смята се, че най-малко петима граждани на Съединените щати са сред над стоте заложници, които "Хамас" държи под свой контрол и които бяха отвлечени при атака срещу израелски селища в началото на октомври. 

Снимка: БГНЕС