Си Дзинпин видя "стоманено приятелство" между Китай и Сърбия

Президентът беше посрещнат на летището в Белград от солидна делегация

08.05.2024 | 10:13 Редактор: Беатрис Младжова

Си Дзинпин коментира след пристигането си в Белград, че стоманеното приятелство между Сърбия и Китай е пуснало по-дълбоки корени в сърцата на двата народа и е убеден, че това посещение ще бъде ползотворно и ще отвори нова страница в отношенията между двете страни, предаде Танюг. "Стоманено приятелство" е официалната формулировка, която Пекин и Белград използват за описване на двустранните си отношения.

"Китай и Сърбия си оказаха твърда подкрепа по въпроси, отнасящи се до основните ни интереси и големи опасения. Заедно подкрепихме международната справедливост и допринесохме за насърчаването на мира и развитието в света", посочи Си в прессъобщение, разпространено от посолството на Китай в Сърбия.

Той подчерта дълбокото традиционно приятелство между Сърбия и Китай. Китайският държавен глава припомни, че двете страни са се споразумели за цялостно взаимно освобождаване от визи, открили са директни полети и са подписали споразумение за свободна търговия, както и че обменът между хората се засилва.

За днес е планирано тържественото посрещане на китайския президент Си Дзинпин, след което той ще разговаря със сръбския президент Александър Вучич и ще има пленарна среща на делегациите, водени от двамата лидери.

Снощи китайският президент, придружаван от съпругата си, беше посрещнат на белградското летище Никола Тесла от Вучич и съпругата му, от сръбския премиер Милош Вучевич, председателя на парламента Ана Бърнабич, министъра на външните работи Марко Джурич, както и от бившия президент на Сърбия Томислав Николич и съпругата му.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: БГНЕС