AstraZeneca изтегля ваксините си срещу Ковид-19, призна за странични ефекти

Компанията ще пристъпи към оттегляне на разрешителните за продажба на Vaxzevria в Европа

08.05.2024 | 09:51 Редактор: Елеонора Танева
AstraZeneca изтегля ваксините си срещу Ковид-19, призна за странични ефекти

Започва изтеглянето на ваксините на AstraZeneca срещу Ковид-19. Това съобщиха от компанията, а причината е "излишък от налични актуализирани ваксини" след пандемията, предава Ройтерс.

Компанията съобщи още, че ще пристъпи към оттегляне на разрешителните за продажба на ваксината Vaxzevria в Европа.

Според съобщения в медиите англо-шведският производител на лекарства е признал преди време в съдебни документи, че ваксината предизвиква странични ефекти като кръвни съсиреци и нисък брой тромбоцити.

Заявлението на компанията за изтегляне на ваксината е подадено на 5 март и е влязло в сила на 7 май, съобщава британският вестник Telegraph. Подобни заявления ще бъдат подадени през следващите месеци във Великобритания и в други държави, които са одобрили ваксината. 

Листнатата в Лондон AstraZeneca се пренасочи към ваксини срещу респираторен синцитиален вирус и лекарства срещу затлъстяване чрез няколко сделки миналата година, след като отчете забавяне на ръста поради спада на продажбите на ваксини срещу Ковид-19.

Четете повече по темата в investor.bg

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
4 rate up comment rate down comment 0
доверие и измами
преди 1 седмица
Съд за тази измамна компания, причинила страдания на милиони хора! Съд и за ЕМА - Европейската Агенция по лекарствата, разрешила тази ваксина и заблуждавала дълго гражданите на ЕС за нейната безопасност! Сигнализирай за неуместен коментар