Италия призова Украйна да не използва даденото ѝ въоръжение срещу територията на Русия

Не даваме материални средства, които могат да бъдат използвани извън границите на Украйна, подчерта Антонио Таяни

07.05.2024 | 21:54 Редактор: Елеонора Танева
Италия призова Украйна да не използва даденото ѝ въоръжение срещу територията на Русия

Италианският външен министър Антонио Таяни отпарви призив към Украйна да използва предоставеното ѝ въоръжение само на територията на страната. 

Изявленията му дойдоха, след като външният министър на Великобритания Дейвид Камерън заяви, че Украйна има право да използва оръжията, предоставени от Лондон, за удари по цели в Русия. Москва отговори със заплахи за нанасяне на удари по "всяка британска военна техника в или извън Украйна".

"Цялото военно оборудване, което изпращаме, е предназначено да се използва само на територията на Украйна. Не даваме материални средства, които могат да бъдат използвани извън границите на Украйна. Ние не сме във война с Русия", каза Таяни.

Той каза, че Рим е "против изпращането на войски, които да се бият срещу руснаците“.

Украйна продължава да настоява пред западните си съюзници за оръжия с по-голям обсег, но партньорите се колебаят дали да доставят въоръжения, които потенциално могат да бъдат използвани за нанасяне на удари на руска територия, уточнява БГНЕС.

Володимир Зеленски заяви, че Киев няма да използва оръжия, доставени от чуждестранни партньори, за поразяване на цели извън границите на страната. Тези ограничения не се отнасят за оръжията местно производство, за някои от които се съобщава, че могат да нанасят удари дълбоко в Русия.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: БГНЕС