Одобриха план в размер на €6 млрд. в подкрепа на Западните Балкани

Целта е да се ускорят реформите и икономическият растеж в региона

07.05.2024 | 20:42 Редактор: Беатрис Младжова
Одобриха план в размер на €6 млрд. в подкрепа на Западните Балкани

План на стойност €6 млрд. за подкрепа на страните от Западните Балкани бе одобрен от Съветът на ЕС. Целта на плана е да ускори реформите и икономическия растеж в региона, тъй като те се стремят към бъдещо членство в блока.

Съветът на ЕС обяви, че планът, обхващащ периода от 2024 до 2027 г., ще осигури до €2 млрд. под формата на безвъзмездни средства и €4 млрд. под формата на заеми. Помощта зависи от реформите, които икономиките на страните от Западните Балкани ще проведат в съответствие с правилата на ЕС.

"Механизмът ще подкрепи редица социално-икономически и основни реформи, включително реформи, свързани с върховенството на закона и основните права", съобщи Съветът.

Страните от региона се ангажираха да адаптират митническите разпоредби и да създадат общи гранични пунктове като държавите членки на ЕС. Те също така си поставиха цели за създаване на центрове за научноизследователска и развойна дейност в областта на промишлеността и инсталиране на безплатен Wi-Fi на обществени места, съобщи БГНЕС.

В документа Съветът на ЕС посочва още, че е предпоставка Сърбия и Косово да получат помощ, ако "се ангажират конструктивно с измерим напредък и осезаеми резултати в нормализирането на отношенията".

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: БГНЕС