"Дубай на Южна Америка": Страната, на която Мадуро завижда

Република Гвиана очаква икономически ръст от над 25% през 2024 г.

07.05.2024 | 22:44 Редактор: Елеонора Танева

Република Гвиана в Южна Америка привлича все повече внимание към себе си с развиващата се икономика. Очакваният икономически растеж през 2024 г. е до 25,4%, което я поставя на челно място в Латинска Америка по този показател. Такава е оценката в последния доклад на Департамента на ООН по икономически и социални въпроси (DESA).

Такива бляскави прогнози неизменно разбуждат апетити. Не случайно някои наричат Гвиана "Дубай на Южна Америка". 

Например в съседна Венецуела, която иска да присъедини богатия на петрол и ресурси регион Есекибо. Социалистическото правителство на Николас Мадуро вече публикува нови географски карти, на които е изобразена Голяма Венецуела, включваща и региона Есекибо.

Бързо развиващата се петролна и газова индустрия на Гвиана е основният двигател на икономическия растеж.

През последните две десетилетия държавната петролна компания на Венецуела PDVSA постоянно запада. Специалисти с опит и умения биват подменяни с лоялни на властта кадри, които разполагат с "правилната" партийна книжка, но не и с необходимите качества и познания. 

Гвиана е възприела точно обратния подход: петролните компании, които работят там, разчитат на специалисти с познания и опит в тази сфера. Преди близо десет години американската петролна компания "ExxonMobil" откри едно от най-големите находища на петрол: смята се, че само в т.нар. блок "Stabroek" има до 11 милиарда барела петрол (един барел се равнява на 159 литра). Оттогава насам развитието на страната познава само една посока: нагоре.

Настоящите геополитически конфликти - войната на Русия срещу Украйна, нападението на "Хамас" срещу Израел и ответната реакция в ивицата Газа, предизвикаха сътресения на петролния пазар, тъй като санкциите и други фактори пренаредиха картите. В тази ситуация един нов играч, обърнат към Запада, би могъл да успокои пазарите и да гарантира по-голяма сигурност на доставките, пише DW.

В Гвиана, чието население наброява малко над 800 000 души, производството на глава от населението вече е по-високо от това в Саудитска Арабия. "ExxonMobil" вече съобщи, че увеличава почти двойно добива на петрол в Гвиана - на 640 000 барела на ден, а целите на страната са още по-амбициозни: до 2027 година Гвиана иска да произвежда по 1,2 млн. барела дневно.

Особено горчив за Венецуела е фактът, че Гвиана вече я изпревари в износа на продукция, която ѝ носи чуждестранна валута. Според съобщения в местните медии през февруари Гвиана за първи път е изнесла повече петрол от Венецуела. А междувременно президентът на Гвиана Ирфан Али обяви, че скоро страната ще започне да експлоатира и богатите си залежи на природен газ. 

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: БГНЕС