Си Дзинпин: Заедно с Франция ще вдъхнем надежда в объркания свят

Двете страни са приятели, подчерта председателят на КНР пред Макрон

07.05.2024 | 09:53 Редактор: Вяра Димова
Си Дзинпин: Заедно с Франция ще вдъхнем надежда в объркания свят

Председателят на КНР Си Дзинпин и съпругата му Пън Лиюен взеха участие в приветствен банкет, организиран от френския президент Еманюел Макрон и съпругата му Брижит Макрон в Елисейския дворец в Париж. Си Дзинпин и Пън Лиюен размениха поздрави с представители от всички сфери на обществения живот във Франция.

Си Дзинпин вдигна тост, в който отбеляза, че Китай и Франция са специални приятели, а китайско-френските отношения са специални отношения между големи световни сили. Това важи особено за независимостта, взаимното разбирателство и отговорността.

Китайският председател подчерта, че историята многократно е доказвала, че Китай и Франция могат да работят заедно в полза на целия свят. Днешният свят е пълен с катаклизми, а Китай и Франция, като постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, трябва да поемат по-големи отговорности, смята той.

"С президента Еманюел Макрон се съгласихме, че ще се придържаме към първоначалното намерение да установим дипломатически отношения, да задълбочим взаимното доверие и сътрудничество на високо равнище между Китай и Франция, да укрепим връзките и взаимодействието по основните международни въпроси, както и съвместно да вдъхнем надежда в объркания свят и да търсим начини за напредък на човечеството. Вярвам, че благодарение на историческия напредък, основите на реалността и плана за действие за бъдещето, китайско-френските отношения ще бъдат толкова ярки и проспериращи, колкото е пролетта", завърши Си Дзинпин, цитиран от "Радио Китай".

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: БГНЕС