Открити са две големи части от самолета на AirAsia

03.01.2015 | 09:32 Редактор: Мартина Ганчева
Открити са две големи части от самолета на AirAsia

Две големи отломки от самолета на авиокомпания AirAsia QZ8501 бяха открити. Летателната машина изчезна от радарите на 28 декември и падна в Яванско море със 162 души на борда. Изключително тежките метеорологични условия биха могли да са една от причините за катастрофата. Зоната на издирване беше увеличена два пъти.

Екипът, който извършва голямата спасителна операция, се натъква на голям петролен разлив и две големи части от самолета на AirAsia късно в петък. Това се случва край бреговете на остров Борнео. Първият къс е с размери 9 на 5 метра, втория е 7 на половин метър. И двата са на дълбочина 30 метра. Във водата е спуснато специално устройство, което да направи действителна снимка на откритите части. Силното течение и огромните вълни затруднява управлението на подводното устройство, заяви директорът на агенцията за издирване и спасяване Бамбанг Соелистйо в столицата Джакарта.

Метеорологична служба на Индонезия обещават по-ясно време днес. Осем кораба ще търсят на площ между 35 и 45 морски мили. До момента са извадени 30 тела. Черните кутии на самолета са много важни за установяването на причината за катастрофата. Двама следователи на френското Бюро за разследване на самолетни катастрофи и двама технически съветници на авиокомпанията Airbus се присъединиха към издирването. Те носят хидроакустично оборудване за засичане сигналите на черните кутии. Според спасителните екипи най-вероятният район, където се е разбил самолетът, е с площ около 5400 кв. км.

Правителството на Индонезия временно забрани на авиокомпания AirAsia да лети по маршрута, по който на 28 декември претърпя катастрофа неин самолет.