32 години във Вонеща вода чакат храмът да бъде завършен, искат помощ от държавата

"Не ни е даден нито лев от общината, нито от митрополията", каза кметът Янко Първанов

04.05.2024 | 13:37 Редактор: Искра Ангелова

За поредна година църквата "Св. Георги" във Вонеща вода няма да отвори врати. Строежът ѝ започнал преди повече от 30 години, като с помощта на дарители до момента в строежа на храма са инвестирани няколко милиона лева. Днес жителите на курортното селище се молят добри хора да дарят още средства, с които храмът в селото най-накрая да бъде завършен и изографисан.

Строежът на нова църква в курортното село Вонеща вода започнал през 1992 година. За три години сградата била издигната и покрита, но оттогава строежът зациклил.

"Хубаво ще бъде този храм да бъде завършен. Идват много хора, които искат да запалят свещ, но им казваме, че не работи, защото не е завършен. Хубаво ще бъде да се завърши, радост за всички ще е", сподели жителка.

"Искаме да се завърши храмът, да идват млади хора, да има разцвет в селото. Вярвам, че това ще се случи. Много години минаха, все нямаше средства", коментира друга жена.

С помощта на много дарители през годините се довършили някои важни неща за църквата, но средствата все още не достигат. А днес, за да довършат сградата и да я изографисат, са нужни още около 250 000 лева.

"Тази църква е направена от кмета, от кметството. Не ни е даден нито лев от общината, нито от митрополията. Оттук нататък искам да се включи държавата, да се довърши и да се оформи центърът на селото", категоричен бе кметът на Вонеща вода Янко Първанов.

Вижте повече в репортажа.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа