Блинкен: "Хамас" е единствената пречка за прекратяване на огъня в Газа

По думите му Израел няма план за зашита на цивилните при нападение над Рафах

04.05.2024 | 07:45 Редактор: Искра Ангелова
Блинкен:

"Хамас" е единствената пречка за прекратяване на огъня в Газа. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. Думите му дойдоха малко след като терористичната групировка заяви, че ще изпрати делегация в Кайро, която да обсъди възможностите за мир в Газа, предаде АФП.

"Чакаме да видим дали на практика те могат да приемат "да" като отговор за прекратяването на огъня и освобождаването на заложниците. Реалността в този момент е, че единственото нещо, което стои между народа на Газа и прекратяването на огъня, е "Хамас", допълни той.

Блинкен говори на вечеря в Седонския форум на Института Маккейн в Аризона два дни след като се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху и други високопоставени лидери по време на последното си посещение в Близкия изток.

Преди разговорите си с Блинкен Нетаняху обеща да продължи с нападението над южния град Рафах в Газа, за да изкорени "Хамас", независимо от резултата от преговорите за временно прекратяване на огъня, което ще включва освобождаване на заложниците.

Администрацията на президента Джо Байдън многократно е предупреждавала правителството на Нетаняху да не се придвижва към Рафах, където около 1,4 млн. палестинци са намерили убежище, припомня БГНЕС.

По думите му Израел не е представил план за защита на цивилното население при нападение над Рафах.

"При липса на такъв план не можем да подкрепим мащабна военна операция в Рафах, тъй като щетите, които тя би нанесла, са отвъд допустимото", коментира още Блинкен.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Освен това
преди 1 седмица
"Хамас", САЩ и Израел са най-големите противници на мира. Крадецът казва "дръжте крадеца". Туй е то. Сигнализирай за неуместен коментар