ЕС и НАТО готови да предприемат мерки срещу руски киберзаплахи

Това може да стане включително чрез обсъждане на координиран отговор

03.05.2024 | 15:45 Редактор: Беатрис Младжова
ЕС и НАТО готови да предприемат мерки срещу руски киберзаплахи

В разпространени изявления на върховния представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел и на Северноатлантическия съвет по повод кибератаките срещу Германия и Чехия се казва, че ЕС и НАТО са решени да се противопоставят на руските киберзаплахи.

"ЕС е решен да използва пълния набор от мерки, за да предотврати, възпре и отговори на зловредното поведение на Русия в киберпространството", предупреди Борел. Съюзът, неговите страни членки и международните партньори решително осъждат зловредната киберкампания, извършена от контролираната от Русия група АРТ28.

Борел припомня, че през 2020 г. ЕС наложи санкции на физически и юридически лица, отговорни за атаки на групата срещу Бундестага през 2015 г.

"Поведението на Русия противоречи на нормите на ООН за отговорно държавно поведение в киберпространството. Като пренебрегва международната сигурност и стабилност, Москва постоянно използва АРТ28 като инструмент за извършване на зловредни кибердейности срещу ЕС, неговите страни членки и международни партньори, най-вече Украйна", допълни Борел.

Той предупреждава, че ЕС няма да толерира зловредно поведение, целящо разрушаване на неговата критична инфраструктура, отслабване на сплотеността на обществото и влияние върху демократичните процеси.

От НАТО също са готови да използват необходимите средства, за да се противопоставят на целия спектър от киберзаплахи и за да се подкрепят страните членки една друга. Това може да стане включително чрез обсъждане на координиран отговор, предаде БНР.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: БГНЕС