Русия: Неоснователни са обвиненията, че използваме химически оръжия в Украйна

"Такива изявления звучат абсолютно голословно", заяви Дмитрий Песков

02.05.2024 | 21:11 Редактор: Вяра Димова
Русия: Неоснователни са обвиненията, че използваме химически оръжия в Украйна

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи като неоснователни обвиненията на САЩ, че руските сили са използвали химически оръжия в Украйна.

"Русия остава обвързана с договора, забраняващ използването на химически оръжия. Както винаги такива изявления звучат абсолютно голословно и нямат никакви основания. Русия спазва задълженията си в съответствие с международното право в тази област", обяви той.

САЩ обвиниха Русия в нарушаване на договора, заявявайки, че руските войски са използвали химическия агент хлорпикрин срещу украинските сили, както и че използват като метод за водене на война в Украйна химически вещества, които обичайно се използват за овладяване на размирици.

"Използването на тези химикали не е изолиран случай и вероятно е мотивирано от желанието на руските сили да изместят украинските сили от укрепени позиции и да постигнат тактически напредък на бойното поле", беше казано в изявление на Държавния департамент.

Съединените щати обявиха снощи нови санкции, насочени срещу руски и чуждестранни компании и физически лица, свързани с руската инвазия в Украйна. Освен руски отбранителни компании и китайски юридически лица, санкциите засягат и няколко изследователски звена и компании, участващи в руските програми за химически и биологични оръжия, информира БНР.

Снимка: БГНЕС