Разпитаха съпругата на Никола Саркози - прикривала ли е Карла милиони?

Вече има 11 главни действащи лица по това дело

02.05.2024 | 15:47 Редактор: Беатрис Младжова
Разпитаха съпругата на Никола Саркози - прикривала ли е Карла милиони?

Съпругата на френския президент (2007-2012 г.) Никола Саркози - Карла Бруни-Саркози, беше разпитана като заподозряна в част от мащабното разследване на либийското финансиране на президентската кампания на съпруга ѝ през 2007 г., предаде АФП.

От 56-годишната певица и бивш супермодел се иска да обясни евентуалната си роля в зрелищния обрат на френско-ливанския посредник Зиад Такиддин, който в края на 2020 г. внезапно и временно оправда Никола Саркози за всякакви нарушения, след като беше негов главен обвинител по т.нар. дело за либийски средства.

Съдилищата подозират, че няколко души от обкръжението на Саркози са организирали това оттегляне, за да повлияят на хода на разследването. Самият Никола Саркози, който отрича фактите, беше обвинен в началото на октомври в тази част на делото в укриване на подбудител и заговор за организирана измама с цел да се измами съдът.

Карла Бруни-Саркози, която се омъжи за Никола Саркози през 2008 г., беше изслушана като обикновен свидетел през юни 2023 г. по това разследване, но определени елементи накараха съдията, който води разследването, да я счита за заподозряна.

Вече има 11 главни действащи лица по това дело, които са заподозрени, че по различно време и в различна степен са участвали в тази операция, съобщи БГНЕС.

При разпита си по време на повдигането на обвинението в началото на октомври Никола Саркози освободи от отговорност съпругата си. "Съпругата ми няма нищо общо с това", каза той.

Снимка: БГНЕС