Нашествие на милиарди насекоми в САЩ, невиждано от 200 г. (+ВИДЕО)

Хората подават сигнали за оглушителен шум като от сирени, стонове и рев

02.05.2024 | 08:05 Редактор: Елеонора Танева

Жителите на американския щат Южна Каролина бяха стреснати от нашествието на милиарди насекоми, съобщи CBS News.

В средата на май САЩ ще преживеят нашествие на две люпила периодични цикади наведнъж – рядко събитие, което ще се случи за първи път от повече от 200 години. Първите цикади вече се появиха в американския щат Южна Каролина. Периодичните цикади не се появяват на повърхността с години, така че мнозина чуха техните брачни песни за първи път. Притеснени хора се свързват със службите за спешна помощ и се оплакват от звуци с неизвестен произход.

Докладите сравняват шума със сирени, стонове и рев.

Някои хора спират полицаите на улицата и питат какво става. Службата на шерифа на окръг Нюбъри в Южна Каролина трябваше да разпространи публикация в социалните медии, обясняваща, че странните звуци са брачните песни на периодичните цикади и не са причина за безпокойство. Шумът ще продължи около шест седмици и ще спре до средата на юни. След това цикадите отново ще потънат в земята и няма да се върнат още 17 години.

Периодичните цикади, които се срещат в Северна Америка, прекарват по-голямата част от живота си под земята и се издигат на повърхността само веднъж на всеки 17 или 13 години. В рамките на един месец те намират партньор, размножават се, снасят яйца и умират. Тогава се раждат ларвите, които веднага се заравят в земята и чакат следващото нашествие. Цикадите от рояка, обозначен с римската цифра XIX и обхващащи щатите Тенеси, Джорджия, Тексас и Алабама, се очаква да се появят през 2024 г. За последно са били видени през 2011 г., тоест преди 13 години, пише БГНЕС.

В същото време ще започне нахлуването на рояк XII, който живее в Уисконсин, Илинойс и Индиана. Излиза на повърхността веднъж на 17 години. Цикадите от този рояк не са се събуждали по едно и също време от 1803 г. насам. Следващият път, когато подобно съвпадение ще се случи, ще бъде едва през 2445 година.

Снимка: pixabay


1
1 rate up comment rate down comment 0
то всичко хубаво
преди 2 седмици
Само дето на маджаров нещата са хем скъпи,хем не струват!Опитайте и ще се убедите! Сигнализирай за неуместен коментар