Италия отбеляза Деня на труда с шествия и 12-часов концерт в Рим

Трудът е свобода и средство да се реализираме в живота, заяви Серджо Матарела

01.05.2024 | 21:29 Редактор: Толя Стоянова
Италия отбеляза Деня на труда с шествия и 12-часов концерт в Рим

Президентът на Италия Серджо Матарела посети компании от сектора на хранително-вкусовата промишленост в град Козенца, област Калабрия. По случай Деня на труда в цялата страна се проведоха шествия, митинги и концерти, организирани от профсъюзите. На тържеството в Козенца Матарела подчерта, че трудът е свобода и средство да се реализираме в живота.

Той обърна внимание на редица важни фактори, свързани с труда, включително използването на имиграцията. Изтъкна голямото значение на сигурността при трудовата заетост:

"Не можем да приемем продължаващото трупане на смъртни случаи, причинени от небрежност, непредпазливост, рискове, които не е трябвало да се поемат. Хиляда смъртни случая на работното място за една година представляват невъобразима трагедия. Всеки от тях, дори само един, е неприемлив", каза той, цитиран от БНР.

Матарела посочи също, че синдикалното движение е носител на демократични ценности, необходимо за развитието на ползотворно колективно, секторно и фирмено договаряне. По традиция синдикатите организираха шествия и митинги в цялата страна, най-големите от които в Монфалконе, Милано, Торино и Палерно, а в Рим - над 12-часов концерт на открито. 

Снимка: БГНЕС