Най-малко двама загинали и шестима ранени след поредна руска атака над Украйна

Украинските войски отчаяно чакат приток на нови боеприпаси

01.05.2024 | 19:59 Редактор: Деси Николова
Най-малко двама загинали и шестима ранени след поредна руска атака над Украйна

Руска атака срещу Украйна уби най-малко двама и рани шест души в украинският град Хирник, на малко повече от 12 км от района с най-голямо напрежение по фронтовата линия, съобщи местен служител, предаде Ройтерс.

Руските войски са използвали ракетна установка за залпов огън, каза областният  губернатор Вадим Филашкин  в Teлеграм. Снимките, които той сподели заедно с поста, показват частни къщи, унищожени от пожари и повредени от взривните вълни.

Хирник се намира само на около 12-15 км от зоната на активни бойни действия край украинския град Мариинка в Донецка област, където руските войски са засилили настъплението си. Главнокомандващият украинската армия Олександър Сирски наскоро определи ситуацията в района на Мариинка като една от най-тежките.

Превъзхожданите по оръжия и числен състав украински войски отчаяно чакат приток на свежи боеприпаси и оръжия, който беше забавен с месеци заради политическите спорове в Конгреса на САЩ, информира БТА.

Въпреки че част от оръжията вече пристигат, президентът Володимир Зеленски призова за значително ускоряване на  доставките, като заяви, че цялата ситуация на бойното поле пряко зависи от това.

Снимка: БГНЕС/Архив