Основателят на Binance Чанпън Джао влиза в затвора

Присъдата е далеч по-малка от трите години, поискани от прокурорите

01.05.2024 | 15:13 Редактор: Беатрис Младжова
Основателят на Binance Чанпън Джао влиза в затвора

Чанпън Джао, основал Binance, беше осъден на четири месеца затвор заради провали, позволили на киберпрестъпници и терористични групи да търгуват свободно на най-голямата борса за криптовалути в света, пише Bloomberg.

47-годишният Джао беше осъден от американския окръжен съдия Ричард Джоунс в Сиатъл. Майка му и сестра му присъстваха на обявяването на присъдата, като седяха на първия ред в залата.

Присъдата е далеч по-малка от трите години, поискани от прокурорите, които се опитваха да дадат Джао за пример за внимателно следената индустрия, възстановяваща се след куп големи скандали. Това е първият път, в който главен изпълнителен директор отива в затвора за нарушение за закона за банковата тайна – обвинение, което е използвано многократно в криптопреследвания през последните години.

При налагането на присъдата Джоунс заяви, че се надява Джао да разбере, че въпреки "богатството, властта и статуса", никой човек не е застрахован от наказателно преследване или е над закона.

Джао, който не реагира видимо на присъдата, се очаква да излежи четиримесечния си престой във федералния център за задържане в Сиатъл - SeaTac. Датата, на която Джао трябва да се предаде на властите в затвора, не е определена, а той изрази желание да се върне при семейството си в Обединените арабски семейства.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС