Екшън в Ню Йорк: Полицейски щурм и над 100 арестувани в Колумбийския университет

От полицията заподозряха платени провокатори зад пропалестинската демонстрация

01.05.2024 | 13:29 Редактор: Деси Николова

Над 100 души са арестувани в Колумбийския университет в Ню Йорк. Полицията щурмува окупирания факултет "Хамилтън", а целта беше да се освободи аудиторията, в която се бяха барикадирали протестиращите. На този фон продължават пропалестинските протести в университети в цялата страна.

Щурмът на полицаите в окупираната аудитория на Колумбийския университет става след 21 часа местно време. Преди това протестиращите бяха призовани да напуснат доброволно, но над 100 души бяха изведени принудително и натоварени в автобуси. 

"Ако вие сте родител или настойник на студент, който е вътре, моля обадете се на вашите деца и ги призовете да напуснат територията на университета, преди напрежението да ескалира по някакъв начин. Това е за тяхната сигурност", подчерта кметът на Ню Йорк Ерик Адамс.

От полицията заподозряха платени провокатори зад пропалестинската демонстрация.

"Тези протести са инициирани от външни участници, които са внедрени сред студентите в университета. Ние познаваме някои от тях от години", отбелязаха от полицията.

Тежковъоръжените полицаи влязоха в аудиторията на втория етаж с помощта на камион и специална рампа. Органите на реда разчистиха и палатковия лагер от двора на учебното заведение.

Университетът разпространи съобщение, в което се казва, че сградата е била завзета от студентите преди денонощие и вътре са били нанесени щети, което е оставило ръководството без друг избор, освен да извика полиция.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС