Индонезийските власти търсят черната кутия на полет QZ8501

Студеното време и три метровите вълни в Яванско море обаче забавят напредъка на службите

01.01.2015 | 13:47 Редактор: Ирина Георгиева
Индонезийските власти търсят черната кутия на полет QZ8501

Индонезийските власти изразиха оптимизъм за намирането на черната кутия на разбилия се самолет на Air Asia, пишат от Bloomberg. Студеното време и три метровите вълни в Яванско море обаче забавят напредъка на службите.

"Надяваме се да намерим черната кутия до края на деня (1 януари)." - коментира Хади Тяхянто, говорител на военновъздушните сили на страната. 

Службите са започнали търсенето на фона на "синьото небе". Високите вълни обаче ги затрудняват да намерят още тела, както и черната кутия на самолета.

Водолази, хеликоптери, самолети и кораби ще търсят в Яванско море за останки от полет QZ8501. При предишното "претърсване" са намерени 8 тела. От службите в Индонезия все още не могат да кажат дали има оцелели.

Стръмно изкачване

Откриването на телата и черната кутия на полет QZ8501 може да даде отговор защо 6-годишен самолет, извършващ рутинен полет, е паднал на 28 декември. Летящ на 32 000 фута, пилотът е поискал да се "изкачи" на по-висока надморска височина. 

"Това е необичайна ситуация за тази височина." - коментират от AirNav Indonesia, националният авиопревозвач на Индонезия.

"Със сигурност, самолетът е попаднал в необичайна ситуация. Тя може да възникне от турболенция, от рязко изкачване или понижаване на височината, лошо време, човешка грешка и т.н." - допълни Висну Дарьоно, директор на AirNav Indonesia.

По предварителни данни, самолетът на Air Asia е направил прекалено "стръмно" изкачване, по-голямо от възможностите му, а след това се е разбил, съобщи Reuters като цитира неназован източник.

Аварийната врата

Групата по издирване е намерила предмети, включително и такъв, който изглежда като аварийната врата, а на 31 декември бе открита и евакуационната пързалка. По намерените тела обаче не бяха открити спасителни жилетки, коментира Тяхянто.

"Надявам се последната информация да бъде вярна и самолетът да бъде открит. Нека всички се надяваме заедно. Важно е." - подчертаха от злополучната компания AirAsia.

Търсенето на полет QZ8501, включва и неговото изваждане - големи части на самолета, двигателя, колесника и други останки. Именно частите ще помогнат на разследването.

Черната кутия

Черните кутии са ярко оранжеви, за да се улесни тяхното намиране. Те са водоустойчиви, подсилени и проектирани да излъчват електронен подводен сигнал в продължение на 30 дни. Целта е търсещите да ги намерят по-лесно.

/Графика на черната кутия: BBC/

/Снимка: Bloomberg: Yanuar Ikhwan/Anadolu Agency/Getty Images /