Шарл Мишел: Войната в Украйна доведе до нов тласък за разширяване на ЕС

Историята призова европейските страни да се обединят, каза председателят на ЕС

29.04.2024 | 22:14 Редактор: Деси Николова
Шарл Мишел: Войната в Украйна доведе до нов тласък за разширяване на ЕС

Нахлуването на руските сили в Украйна през 2022 г. даде нов тласък на стремежа на Европейския съюз да приема нови членове, заяви днес председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Мишел изрази надежда, че ЕС и кандидатите за членство ще са готови за ново разширяване до 2030 г.

Председателят на Европейския съвет каза това преди 20-ата годишнина от голямото разширяване на ЕС през 2004 г., когато към Европейския съюз се присъединиха 10 страни.

"Историята призова европейските страни да се обединят", каза Мишел пред репортери за разширяването през 2004 г. "Двадесет години по-късно сме изправени пред подобно предизвикателство, тъй като е налице геополитически хаос, включително заради войната на Русия срещу Украйна. И изправяйки се пред този хаос, геополитическата стратегия е да се обединим отново", изтъкна той.

Сред страните, които понастоящем се стремят към присъединяване, са шест балкански държави, Украйна, Грузия и Молдова, отбелязва Ройтерс.

"Заради войната, започната от Русия срещу Украйна, има нов тласък, съживяване на стратегията за разширяване на ЕС", каза още Шарл Мишел, предаде БТА.

"Това е предизвикателство. Каква е обаче алтернативата? Алтернативата би била ужасна, безотговорна грешка от страна на ЕС", каза той и призова ЕС и страните кандидатки да извършат до 2030 г. реформите, необходими за новото разширяване на блока.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 седмици
Мишели, Урсули, Борели- всички подобни карикатури на лидери са отговорни за бъдещото сриване на ЕС и за нарастващото недоверие към него. Сигнализирай за неуместен коментар