"Хамас" проговори за предложението на Израел за спиране на огъня в Газа

Предстои групировката да даде своя финален отговор

27.04.2024 | 12:10 Редактор: Беатрис Младжова

"Хамас" заяви, че преразглежда предложението на Израел за прекратяване на огъня в Газа, тъй като Египет опитва да стигне до сделка за прекратяване на продължилата месеци война и предотвратяване на евентуална израелска сухопътна офанзива в Рафах, съобщи АП.

Високопоставеният служител на "Хамас" Халил ал-Хая каза, че палестинската въоръжена групировка оценява предложението на Израел и "след разглеждането му ще представи своя отговор".

Той не даде подробности за предложението на Израел, но каза, че е в отговор на предложение от "Хамас" преди две седмици. Преговорите по-рано този месец бяха съсредоточени върху предложение за прекратяване на огъня и освобождаване на 40 цивилни и болни заложници в замяна на освобождаването на стотици палестински затворници в израелски затвори.

Израел от месеци предупреждава, че планира сухопътна офанзива в Рафах, на границата с Египет, където са укрити много останали бойци на "Хамас", въпреки призивите за спиране на огъня от страна на международната общност, включително Съединените щати.

"Хамас" разпали войната с нападението си в Южен Израел на 7 октомври, при което бойци убиха около 1200 души, предимно цивилни, и взеха около 250 души като заложници. Израел твърди, че екстремистите все още държат около 100 заложници и останките на повече от 30 други.

Оттогава 34 000 палестинци са били убити във въздушната и сухопътната офанзива на Израел, според Министерството на здравеопазването в управляваната от "Хамас" Газа. Около две трети от тях са деца и жени. Израел съобщи за най-малко 260 убити свои войници от началото на сухопътните операции в Газа.

Снимка: БГНЕС