САЩ нямат свободни системи Patriot, които да дадат на Украйна

Защитават американските войски по целия свят

27.04.2024 | 10:51 Редактор: Беатрис Младжова
САЩ нямат свободни системи Patriot, които да дадат на Украйна

"Вашингтон все още няма системи за противовъздушна отбрана Patriot, които може да достави на Украйна", съобщи съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан в интервю за американската телевизия MSNBC.

"Американските системи Patriot в момента са разположени по целия свят, включително Близкия изток, за защита на американските войски. Ако можем да освободим допълнителни американски батерии, ще ги изпратим в Украйна", заяви той.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин по-рано съобщи, че САЩ ще предоставят на Украйна ракети за разположените в Украйна системи за противовъздушна отбрана Patriot на стойност $6 млрд. Той допълни, че ракетите ще бъдат доставени като част от пакета за военна помощ, който включва западни пускови установки, ракети и радари за съществуващото украинско въоръжение.

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие по-рано тази седмица закон за пакет от военна помощ за Украйна, Израел и Тайван на стойност $95 млрд., от които $61 млрд. са предназначени за помощ на Украйна, припомня "Фокус".

Снимка: БГНЕС