Зеленски: Русия превзе бойното поле, докато чакахме одобрението на военната помощ

Вече можем да продължим напред, постигайки украинските цели във войната, каза украинският президент

26.04.2024 | 17:38 Редактор: Вяра Димова
Зеленски: Русия превзе бойното поле, докато чакахме одобрението на военната помощ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Русия е успяла да вземе инициативата на бойното поле, докато Украйна чака САЩ да одобрят нова военна помощ, предаде АФП.

Американските политици водиха месеци наред ожесточени дебати за това как и дали изобщо да продължат да подкрепят Украйна, което доведе до това, че силите на Киев се сблъскаха с остър недостиг на ключови артилерийски и противовъздушни боеприпаси.

"Докато чакахме решение за американската подкрепа, руската армия успя да изземе инициативата на бойното поле. Още сега можем не само да стабилизираме фронта, но и да продължим напред, постигайки украинските цели във войната", каза той, като същевременно отбеляза, че "украинските защитници се нуждаят от вашата достатъчна и навременна подкрепа".

Зеленски също така подчерта залозите в конфликта, като уточни, че руският успех може да породи по-нататъшна агресия.

"Хищнически режими бързо увеличават апетита си за агресия. Когато те успеят в една част на света, това създава проблеми на много други места. Агресията се разпространява, когато не бъде спряна", посочи украинският лидер, цитиран от БГНЕС.

Съединените щати са ключов военен поддръжник на Украйна, като са отделили над 44 млрд. долара за подпомагане на сигурността, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия през февруари 2022 г.

Снимка: БГНЕС