Тестват нова ваксина срещу рак на кожата във Великобритания

Тя е предназначена да помогне на имунната система на пациента

26.04.2024 | 14:57 Редактор: Беатрис Младжова
Тестват нова ваксина срещу рак на кожата във Великобритания

Правят се клинични изпитания на първата в света персонализирана ваксина срещу рак на кожата във Великобритания, съобщи BBC.

Ваксината е предназначена да помогне на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки. Използвана е същата технология като при настоящите ваксини срещу Ковид-19. 

"Персонализирана ваксина" означава, че нейният състав се променя, за да отговаря на индивидуалните нужди на пациентите. Създадена е, за да съответства на уникалния генетичен подпис на тумора на пациента и работи, като инструктира тялото да произвежда протеини или антитела. 

Лекарите от университетския колеж в Лондон предлагат ваксината в комбинация с друго лекарство - пембролизумаб или Keytruda, което също помага на имунната система да убива раковите клетки. Комбинираното лечение, изготвено от Moderna и Merck Sharp and Dohme, все още не се предлага рутинно в националното здравеопазване, извън клиничните изпитвания.

Доктор Хедър Шоу от Университетския колеж в Лондон заяви за медията, че ваксината има потенциал да излекува хора с меланом и се тества върху други видове рак, като тумори на белите дробове, на пикочния мехур и на бъбреците, предаде БНР.

Снимка: архив БГНЕС