Ковачевски след първия тур на изборите: Тежък удар за европейския път на РС Македония

Вторият кръг на президентските избори е на 8 май

25.04.2024 | 13:49 Редактор: Беатрис Младжова

Националистическата опозиция в Северна Македония поведе с голяма преднина в първия кръг на президентските избори в страната. На балотажът на 8 май, който съвпада с парламентарния вот в съседката ни, отиват Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ срещу досегашния президент Стево Пендаровски.

При обработени 100% от протоколите от първия тур на президентските избори Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ получи 40,08% от гласовете. Тя изрази оптимизъм за победата си на изборите.

"Дойде време, дойде час, да си замине тази власт", заяви Силяновска-Давкова.

След обявяването на резултатите от първия тур лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обяви, че македонският народ е гласувал за страната си.

"Победихме с повече от 170 000 гласа", коментира той.

За досегашния президент Стево Пендаровски, подкрепен от проевропейския "Социалдемократически съюз", гласуваха по-малко от 20% от отишлите до урните.

"Днес е тежък удар за европейския път на Македония", заяви бившият премиер на Македония Димитър Ковачевски.
  
"Тръгваме от нула. Македония е държава, която не е изолирана от Европа", допълни Пендаровски.

Победата на кандидатката на проруската ВМРО-ДПМНЕ е удар върху усилията на Република Северна Македония по пътя ѝ към Европейския съюз. Досегашната опозиция е категорична, че няма да подкрепи промените в Конституцията, които вписват българския етнос в основния закон. Липсата на парламентарна подкрепа стана и причината за оставката на правителството на Димитър Ковачевски и свикването на предсрочни парламентарни избори на 8 май. Тогава ще се проведе и вторият тур на президентския вот между Гордана Силяновска и Стево Пендаровски.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
Албания
преди 1 седмица
От албанците зависи всичко, ...ако те решат да гласуват масово ще спечели техния фаворит. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
митко
преди 1 седмица
Ти и заека сте пре'пятствието а северна македония. Сигнализирай за неуместен коментар