ЕС прие нови мерки за намаляване на отпадъците

До 2029 г. трябва да се постигне целта за разделно събиране на 90% от пластмасовите и метални еднократни съдове за напитки

24.04.2024 | 16:25 Редактор: Беатрис Младжова
ЕС прие нови мерки за намаляване на отпадъците

Парламентът прие нови мерки, насочени към това опаковките да станат по-устойчиви и да се намалят отпадъците в ЕС, съобщиха от пресслужбата на ЕП. Регламентът, чиято цел е да се противодейства на постоянно нарастващите отпадъци, да се хармонизират правилата на вътрешния пазар и да се стимулира кръговата икономика, беше одобрен с 476 гласа "за", 129 гласа "против" и 24 гласа "въздържал се".

Правилата, договорени предварително със Съвета, включват цели за намаляване на опаковките (5% до 2030 г., 10% до 2035 г. и 15% до 2040 г.) и изискване към страните от ЕС да намалят по-конкретно количеството на отпадъците от пластмасови опаковки. За да се намалят ненужните опаковки, се определя максимален дял на празното пространство от 50% за груповите и транспортните опаковки и за опаковките за електронна търговия; производителите и вносителите също така ще трябва да гарантират, че теглото и обемът на опаковките са сведени до минимум.

Съгласно новите правила всички опаковки (с изключение на тези от лека дървесина, корк, текстил, каучук, керамика, порцелан и восък) трябва да могат да се рециклират при спазване на строги критерии.

В срок до 2029 г. трябва да се постигне целта за разделно събиране на 90% от пластмасовите и метални съдове за напитки за еднократна употреба (до три литра) - чрез системи за връщане на празни опаковки и възстановяване на депозита за тях или чрез други решения, които гарантират постигането на целта за събиране на отпадъци.

Снимка: БГНЕС