ООН: Над 280 млн. души са изпитвали остър глад през 2023 г.

Влошаването на ситуацията представлява сериозна заплаха

24.04.2024 | 16:04 Редактор: Беатрис Младжова
ООН: Над 280 млн. души са изпитвали остър глад през 2023 г.

В 59-е страни по света, в които продоволствената криза е най-тежка, над 280 млн. души са изпитвали остър глад през миналата година, сочи доклад на Организацията за прехрана и земеделие на ООН (ФAO), цитиран от ТАСС.

В него се отбелязва, че макар и през 2023 г. общият дял на хората от населението на света, които се сблъскват с голям продоволствен недостиг, да е бил малко по-нисък в сравнение с 2022 г., той остава над показателите преди пандемията от коронавирус.

Т.нар. общо равнище на остра продоволствена несигурност се е повишило от 17% през 2016 г. до 25% през 2021 г. Оттогава този показател почти не се е променял, се отбелязва в доклада. Там се подчертава, че процентът на хората, страдащи от остър глад, остава висок, а основните фактори за тази тенденция са военните конфликти, екстремните метеорологични условия и икономическите сътресения, които продължават да поставят под заплаха устойчивото развитие на света.

Организацията за прехрана и земеделие на ООН предупреждава, че влошаването на ситуацията в света вследствие на тези фактори представлява сериозна заплаха за глобалната продоволствена сигурност през настоящата 2024 година.

Докладът на ООН поставя в топ 5 на страните, обхванати от най-остра продоволствена криза Афганистан, ДР Конго, Нигерия, Судан и Етиопия, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС