Американският Сенат одобри $61 млрд. за Украйна, Зеленски чака подписа от Байдън

Общата помощ на Вашингтон за Киев вече е $170 млрд.

24.04.2024 | 07:35 Редактор: Елеонора Танева
Американският Сенат одобри $61 млрд. за Украйна, Зеленски чака подписа от Байдън

След месеци чакане Украйна получи "зелена светлина" от Сената на американския Конгрес за нова финансова помощ. Тя бе одобрена от Камарата на представителите в събота. Пакетът предвижда средства за Украйна, Израел, Тайван и партньори на САЩ в Индийско-тихоокеанския регион. 

С приемането на тази най-скорошна помощ за Украйна общата сума, която Вашингтон е отделил за Киев до момента, нарасна до 170 милиарда долара. Това е първият помощен пакет за Украйна, одобрен от Конгреса, откакто Републиканската партия установи контрол върху Камарата на представителите през януари 2023 г.

Володимир Зеленски благодари на Сената на американския Конгрес за одобрената военна и икономическа помощ за Украйна. Тя е в размер на 61 милиарда долара, предаде Франс прес.

"Благодаря на лидера на мнозинството Чък Шумър и на лидера на републиканците Мич Макконъл за тяхното силно лидерство при прокарването на това двупартийно законодателство, благодаря и на всички американски сенатори от двете партии, които подкрепиха законодателството", написа Зеленски в социалните мрежи, след като Сенатът даде зелена светлина за помощта.

Съединените щати са основният донор на военна помощ за Украйна в битката с Русия, но новата помощ беше блокирана в продължение на месеци в Конгреса. Това е първият помощен пакет за Украйна, одобрен от Конгреса, откакто Републиканската партия установи контрол върху Камарата на представителите през януари 2023 г., пише БТА.

"Оценявам също и подкрепата на президента Байдън и се надявам, че законопроектът скоро ще бъде подписан", заяви още Зеленски.

Снимка: БГНЕС