Русия разруши 240-метровата тв кула в Харков: Ще увеличим атаките

Москва вероятно планира и сухопътна атака срещу Харков, смята Вашингтонски мозъчен тръст

23.04.2024 | 18:43 Редактор: Деси Николова

Украйна понесе нови поражения в поредната нощна атака на Русия. Причинени са щети на инфраструктурата и на жилищни сгради. Регионалните власти на Одеса съобщиха за девет ранени, Сред тях има и деца. Часове по-рано беше разрушена телевизионната кула на втория по големина украински град Харков.

По информация от областната военна администрация сред пострадалите в Одеса са деца на 9 и 12 години и две бебета. Всички са в болница. Най-малко 14 апартамента са били засегнати от отломки на дроновете, унищожени от украинската ПВО. В Харков високата 240 метра телевизионна кула се срути наполовина и много хора останаха без телевизионен сигнал след удара с руска ракета  Х-59. 

"Точно преди началото на телефонния ми разговор с американския президент Джо Байдън, снощи руски терористи отново удариха Харков - по телевизионната кула. Това е очевидно сплашване, така че терорът да бъде видим за целия град и е опит Харков да бъде ограничен в комуникацията си и в достъпа до информация. И както Харков, така и други наши градове и общности се нуждаят спешно от средства за защита като системата "Пейтриът", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Вашингтонски мозъчен тръст анализира, че Москва вероятно планира и сухопътна атака срещу Харков. Русия ще засили ударите по украински бази, в които се съхраняват оръжия, доставяни от Запада, заяви министърът на отбраната. Сергей Шойгу коментира и одобрението от американските конгресмени на новия пакет от военна помощ за Киев на стойност 61 млрд. долара.

"Пропорционално на заплахите, които представляват Съединените щати и техните съюзници, ние ще продължим да усъвършенстваме състава и структурата на въоръжените сили и да увеличаваме производството на най-популярните оръжия и военна техника Ще увеличим интензивността на атаките срещу логистичните центрове и базите за съхранение на западни оръжия", каза министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу.

Междувременно САЩ и Украйна вече работят по двустранно споразумение в сферата на сигурността. Киев очаква скоро да получи още ракетни системи с далечен обсег АТАКМС.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС