Руският шпионаж изправя Германия на нокти

Руснаците разполагат с огромна мрежа от хора, смятат в Германия

23.04.2024 | 14:33 Редактор: Тодор Петров
Руският шпионаж изправя Германия на нокти

В Германия арестуваха двама мъже по подозрение в шпионаж в полза на Русия. Арестът привлече внимание и в чужбина, защото и в други държави от НАТО, които изпращат на Украйна военна помощ, растат страховете от руски шпиони.

Предполага се, че заподозрените са предавали и информация за военни бази и промишлени обекти в Германия. Според експерта по въпросите на хибридната война Олександър Данилюк, е малко вероятно споделената информация да е опасна в ръцете на Кремъл. 

Данилюк подчертава, че загриженост за германската национална сигурност предизвиква най-вече следният факт: че и двамата заподозрени са германски граждани. Те са родени в Русия, но са се преместили в Германия преди много години. 

"Това означава, че всъщност руснаците разполагат с огромна мрежа от хора, които живеят в Германия, имат гражданство и могат да бъдат използвани за всякакъв вид дейности", смята Данилюк. Според него Русия разполага с такава мрежа и в повечето други европейски държави.

Но защо Германия е в центъра на вниманието на Русия? Според председателят на Службата за защита на Конституцията това е така, защото Германия има силен глас в Европа, особено във военно отношение. Германия представлява особен интерес за руските служби заради военната помощ, която предоставя на за Украйна, но и поради факта, че "тук се обучават украински кадри", а и защото има силен глас в Европа, що се отнася до военната подкрепа за нападнатата от Русия страна, пише DW.

Томас Халденванг и колегите му от Службата за защита на Конституцията са убедени, че постоянно се извършват руски шпионски дейности срещу германските интереси. 

"Те се извършват включително и от пътуващи агенти или от лица под прикритие, които идват в Германия като бизнесмени, журналисти или учени, но всъщност се занимават с руски шпионаж. И, разбира се, руският "инструментариум" включва и саботажни дейности. Москва има интерес да възпрепятства или да попречи на доставките на оръжие за Украйна", казва председателят на Службата за защита на Конституцията.

Снимка: БГНЕС