Шолц скастри Путин: Няма право да се позовава на Кант

"Агресивната война на Русия срещу Украйна противоречи на всички основни принципи на философа", каза германският канцлер

23.04.2024 | 10:38 Редактор: Вяра Димова
Шолц скастри Путин: Няма право да се позовава на Кант

Олаф Шолц заяви, че президентът на Русия Владимир Путин няма право да се позовава на немския философ Имануел Кант в изказванията си, пише "Die Zeit".

На церемония по случай 300-годишнината от рождението на Кант канцлерът на Германия заяви, че агресивната война на Русия срещу Украйна противоречи на всички основни принципи на философа.

"Путин няма и най-малка причина да се позовава на Кант, но режимът на Путин все още се стреми да присвои Кант и работата му практически на всяка цена", смята канцлерът.

По думите му идеите на Кант за човешките права и човешкото достойнство, както и мислите му за войната и мира, не могат да се съчетаят с войната и с това, което Путин практикува в страната си.

"Руските атаки и разрушения в Украйна символизират желание за разрушение, което малцина от нас в Европа на XXI век биха сметнали за възможно заради неговия излишък", добави политикът.

По-рано губернаторът на Калининградска област Антон Алиханов обяви, че Кант е "руски трофей, както всичко останало в Калининградска област".

В началото на годината Путин коментира, че сред философските писатели Николай Бердяев и Имануел Кант са му близки, припомня "Фокус".

Снимка: БГНЕС


1
3 rate up comment rate down comment 1
Лицемерие
преди 1 седмица
Как се съотнасят човешките права, човешкото " достойнство" и войната и мирът към евроатлантическите " ценности", господин Шолц? Къде виждате зачитане на човешките " права" и " достойнство" в неонацис@ ката доктрина за "цивилизования" ( на САЩ и някои васали от ЕС) и нецивилизования свят ( всички останали " варвари) или за " незаменимата нация" ( САЩ според Обама)? Дали това с " цивилизования свят" не е като онова с " чистата арийска раса"? Какво предвиждате за нецивилизованите- изтребление? Сигнализирай за неуместен коментар