Великобритания обяви още 500 млн. паунда помощ за Украйна

"Ако бъде позволено на Путин да успее в тази агресивна война, той няма да спре на полската граница", каза Риши Сунак

23.04.2024 | 10:09 Редактор: Толя Стоянова
Великобритания обяви още 500 млн. паунда помощ за Украйна

Риши Сунак пътува до Полша, за да разговаря с полския министър-председател Доналд Туск и генералния секретар на НАТО. Той ще обещае отпускането на повече пари в подкрепа на Украйна. Обединеното кралство ще предостави допълнителни 500 милиона паунда на Киев в допълнение към 2,5 милиарда, вече отпуснати за тази финансова година, съобщиха от канцеларията на премиера. Риши Сунак иска да подчертае ролята на Обединеното кралство в защитата на Украйна.

Освен че ще се срещне с Туск, който някога беше една от най-високопоставените фигури в Европейския съюз, и с шефа на НАТО Йенс Столтенберг, британският премиер ще предложи да разположи ескадрила на Кралските военновъздушни сили, която да извършва охрана на полското небе за НАТО през следващата година.

В сряда Сунак ще се отправи към Берлин, за да се срещне с германския канцлер Олаф Шолц. Европа се сблъсква с "експанзионистична Русия", а Украйна е изправена пред "трудно лято", заявиха от Даунинг стрийт.

Сунак каза преди пътуването си, че "защитата на Украйна срещу бруталните амбиции на Русия е жизненоважна за британската сигурност и за цяла Европа".

"Ако бъде позволено на Путин да успее в тази агресивна война, той няма да спре на полската граница", допълни Сунак, цитиран от БНР.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
UK да " помага&
преди 1 седмица
Подобна широкомащабна "инвестиция" ( според сен. Линдзи Греъм войната в Украйна е " инвестиция") се прави просто така- от " любов" към Украйна? Украйна върши " мисията на НАТО" ( според бившия министър на войната на Украйна) за своя сметка, а за бъдещите поколения украинци остава да платят дълговете си, т.е. и сметката за войната между НАТО и Русия. С такива " приятели" Украйна не се нуждае от врагове. Сигнализирай за неуместен коментар