Венеция започва да таксува туристите с дневен билет от 5 евро

Градът е една от най-популярните туристически дестинации в света

23.04.2024 | 09:58 Редактор: Тодор Петров
Венеция започва да таксува туристите с дневен билет от 5 евро

Емблематичната за Италия Венеция започва да таксува туристите за еднодневни посещения в града. Първа историческа стъпка, целяща да намали натиска върху италианския град, който се задъхва под тежестта на масовия туризъм.

На 25 април за първи път еднодневните посетители ще трябва да си купят билет от 5 евро, който ще бъде контролиран от инспектори, извършващи проверки на ключови места в обекта на световното наследство на ЮНЕСКО.

Венеция е една от най-популярните туристически дестинации в света, като през 2022 г. в историческия център са пренощували 3,2 млн. посетители, предаде АФП. Десетки хиляди туристи се вливат в тесните улички на града през деня, често от круизни кораби, за да разгледат забележителности, сред които площад "Свети Марко" и моста Риалто.

Целта на билетите е да се убедят туристите да идват в по-спокойни периоди. Първоначално билети ще се изискват само за 29 натоварени дни през 2024 г., предимно през уикендите от май до юли.

Венеция, разположена на повече от 100 малки острова и островчета в Североизточна Италия, е смятана за един от най-красивите градове в света. През 1987 г. културният орган на ООН ЮНЕСКО включва града и неговата лагуна в списъка на световното културно наследство, като го посочва като "изключителен архитектурен шедьовър", пише БГНЕС.

Миналата година обаче ЮНЕСКО заплаши да включи Венеция в списъка на застрашеното културно наследство, като се позова на масовия туризъм, а също и на повишаването на нивото на водата, дължащо се на изменението на климата.

Снимка: БГНЕС