"Хамас" променя исканията си за освобождаването на заложници от Израел, твърдят САЩ

"Хизбула" изстреля десетки ракети по позиции на израелската армия в Северен Израел

23.04.2024 | 09:05 Редактор: Вяра Димова

От Вашингтон заявиха, че палестинското ислямистко движение "Хамас" променя правилата на преговорите за освобождаване на израелските заложници. Според спътникови снимки радар на иранската ПВО е ударен в Исфахан при израелската атака миналата седмица.

"Хамас" променя исканията си за освобождаване на заложниците в преговорите с Израел, които се водят с посредничеството на Египет и Катар", каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър.

По думите му Вашингтон ще продължи да настоява за споразумение, което да включва освобождаване на взетите на 7 октомври заложници и пауза в бойните действия в Ивицата Газа.

Междувременно, спътникови снимки, направени вчера, показаха, че при израелския ответен удар срещу иранския град Исфахан е засегната радарна система за противовъздушна отбрана, произведена в Русия. Това е в противоречие на изявленията на официални лица в Техеран, които многократно отрекоха да са нанесени щети при нападението.

Поразяването на радара на С-300, което изглежда е било много ограничен удар от страна на израелците, е причинило много повече щети, отколкото масираната атака с дронове и ракети, която Иран предприе срещу Израел на 13 април. Възможно е затова иранските официални лица, включително върховният лидер аятолах Али Хаменей, да избягват темата. 

Снощи ливанската шиитска групировка "Хизбула" съобщи, че е изстреляла десетки ракети по позиции на израелската армия в Северен Израел. Ислямистката групировка заяви, че атаката ѝ е в отговор на израелския артилерийски обстрел и въздушни удари по ливански села, информира БНР.

Снимка: БГНЕС