Промените в климата "изяждат" дните с хубаво време по курортите

Най-силно ще се усети това в тропическите дестинации

22.04.2024 | 16:59 Редактор: Беатрис Младжова
Промените в климата

Задават се големи промени в климата на много от страните. Северните страни ще се радват на подранила пролет, още преди официалния край на зимата. Обратно, тези на юг - включително екваториалните региони, Южна Европа и части от САЩ - в по-голямата си част ще се радват на по-малко дни с умерено време през годината. Това заключава проучване на Масачузетския технологичен институт, публикувано в Journal of Climate, предаде Bloomberg. 

Изследването комбинира данни от 50 климатични модела, за да начертае начините, по които "дните на открито" ще бъдат преброени в различни дестинации до 2100 г. Терминът се отнася до 24-часови прозорци, в които температурите са достатъчно приятни, за да могат повечето хора да се наслаждават на дейности на открито, като зимните спортове не се броят. 

"Промените в броя на дните на открито ще повлияят пряко на това как хората по света усещат изменението на климата", коментира професорът по екологично инженерство от МИТ Елфатих Елтахир, който ръководи проучването.

Според Bloomberg най-големи промени се очакват в тропическите дестинации. Доминиканската република, със 124 дни на открито по-малко до 2100 г., най-вероятно ще регистрира 50% спад на периода на умерен климат през цялата година. Мексико, Индия, Тайланд и Египет, всички в Северното полукълбо, ще изпитат подобни намаления, губейки от 55 до 86 дни на открито годишно. 

За разлика от това, Франция, Обединеното кралство, Германия и Австрия ще спечелят от 18 до 60 дни на открито до 2100 г. Това до голяма степен ще се дължи на по-топлите зими – лоша новина за ски индустрията. В Средиземно море Гърция се очаква да загуби повече от 30 дни на открито до 2100 г. поради прекалено високите температури от май до септември.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Ilpen
преди 1 седмица
Климатични промени няма - има екстремални метео условия, тук таме. Както и много пъти преди това, и много по-лоши. А иначе всичко е нормално, всички зърнени храни за 20г. са увеличени ~ 50%, оризът също, населението расте, (катастрофално) пределната възраст се увеличава. За какво плачат? За застудяването от 75-80г., дето не се сбъдна? За докладът на Пентагона от 2004г., дето също не се сбъдна? Или трябва да похарчим едни пари по начин, най-изгоден за някого?? Сигнализирай за неуместен коментар